KİMDEN, NE BEKLİYORSUN?


Sabreden insan bir köşeye çekilmiş insan değildir. 

Sabreden insan manevi anlamda güçlü insandır. Çünkü sabretmesi Allah içindir. Beklediği, istediği her neyse Onu Allah’tan bekler, Allah’tan ister.

Bilir ki, güçlülerin en güçlüsü Allah’tır. Allah-u Teala’nın bu dünyayı imtihan için yarattığının farkına varır. Dünya hayatının geçici olduğunu, sonsuz bir ahiretin olduğunun bilincindedir. Bu bilinçte olan insan ise sırtını Rabbin'e yaslar. Rabbin'den razı olur.

Bir söz vardır; ‘’ Biz Allah’tan gelene razı olursak Allah da bizden razı olur.’’ diye. Sabreden insan Allah’tan gelene rıza göstermiş insandır. Allah’tan razı olan insan ise her şeyin Allah’tan geldiğini bildiği için siyah gözlüklerle hayatına bakmaz, hayatını karartmaz.

Musibetler bir bir yağsa da omuzlarına o yağanlardan da razı olmayı bilir. Çünkü o, bu alemin yaratıcısına dayanır. Bu alemin yaratıcısı olan Allah, benim dertlerimin de yaratıcısıdır der ve yönünü Rabbin'e çevirir. Kötüye rıza gösterip ona sabreder ve iyiye de şükreder.

Şükreden insan Rabbinin her nimetinde onu anar. Ona teşekkürü bir borç bilir. Verilen nimetlerde kendisinin ne kadar aciz olduğunu anlar. Kendisine verilenlerin kıymetini bilir. Rabbiyle arasına mesafe koymaz, asıl önüne çıkan mesafelerde Allah’ı bulur. Bu mesafeleri aşmaya çalışırken de tedbiri elden bırakmaz. Rabbine sırtını yasladığı gibi kalbini de Rabbine yaslar.

Verilene razı olan insan kanaat etmesini de bilir önce elinden ne geliyorsa onu yapar sonra gerçek sahibine emanet eder.

Sonucunu Allah’tan bekler onun verdiğine de vermediğine de rıza gösterir. Bilir ki verdiğinde de bir hayır var vermediğinde de. 

İhtiyacı olmadığı halde ihtiyacıymış gibi hırs yapan insan kanaatsiz insandır.  Verilene razı olmayı bilmez aksine neden verilmedi diye de isyan çukuruna düşer.

Şükretmeyi, rıza göstermeyi, tevekkül sahibi olmayı, kanaatkar olmayı bilmez, bilse de işine gelmez, dünyanın ballı zehrini bile bile içer.

Sabredebilen ve şükredebilen bir kul olma duasıyla...

Sibel HASKÖY

18.04.2020

Bu yazımı beğendiyseniz ana sayfada bulunan ‘’izle’’ butonuna basmayı unutmayın 💐🙏

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar