İNSAN…

 


İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik akıl, irade ve kalptir. İnsan aklıyla ve iradesiyle Allah’ı bulabilir. Kalbiyle ise Allah’ın varlığını hisseder ve O’nu sever. Allah-u Teala Kuran’ı Kerim’de insanın birçok özelliğine yer verir. İnsan, Allah’ın buyurduğu gibi bir hayat yaşarsa meleklerden daha üst konumda olabilir. Eğer Allah’ın razı olmayacağı filleri ısrarla işlemekten kendini alıkoymazsa hayvanların en aşağısı bile olabilir. Yüce Allah insana değer verip de ona bu vücut elbisesini giydirmiştir. Hatta Kuranı Kerim’de Taha Suresi 44. Ayette; Allah-u Teala Hz Musa’ya, Firavun’a karşı yumuşak üslupla davranmasını emreder. Bu da Allah-u Teala’nın insana gösterdiği merhametin ve sevginin göstergesidir.

İnsan ve alem birbirine ayna tutar. İnsanın yaşadıkları; mutlulukları, hüzünleri tıpkı değişen mevsimler gibidir. İnsanın doğumundan ölümüne kadar olan süre tıpkı toprağa ekilen tohumun büyüyüp yapraklarını dökmesi gibidir. 

İnsanı kamil Hz Peygamberdir. Allahu Teala'ya ulaşabilmek Hz Peygamberi sevmekten O'nu tanımaktan geçer. Bir söz vardır; ''Muhabbetten Muhammed oldu hasıl Muhammedsiz muhabbetten ne hâsıl? 

Allah (cc) yere göğe sığmaz ama bir mü'min kulunun kalbine sığar, ifadesi geçer.  Bu yüzden bir kimseyi incitmemek çok önemlidir. Allah'ın rızası belki de o kişinin rızasını gözetmekten geçer. Bazen kalp kırmayı Kabe yıkmaya benzetirler. O yüzden her gönlün Allah'ın evi olduğunu unutmamak gerekir. 

Sibel HASKÖY🌸

24.11.2020/22.04



 

 

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar