ÇİVİ⚒

 




Bismillah🌸

İnsan doğar, büyür ve ölür. Klasik herkesin bildiği cümle. Doğmak ve büyümek fiillerini normal karşılarken ölmek fiilini hep göz ardı ediyoruz. Başkaları ölür ama biz ölmeyiz, der gibi yaşıyoruz çoğu zaman. Dünya hapishanesine çivi çakmaya çalışan insanı oynuyoruz. Kim çakmış ki biz çakalım! Kimisi kaliteli çiviler çakmaya çalışıyor moda uğruna, kimisi ‘’ama herkes böyle yapıyor’’ cümlelerini çakıyor. Bir gün o çiviler ya bize çakılırsa ne olacak?

Gözünü kapayan kendine gece yapar der Said Nursi, kişi anca kendisini kandırır. İnsan kendisini kandırınca hakikatlerin de değişeceğini sanır. İnsan işte...

Zor zamanlardan geçiyoruz. Eskiden de böyle miydi biz mi büyüdük de bu canavarlaşan zamana şahit olduk? Biz büyüdük sadece. ‘’Aklı ermek’’ deyimini tecrübe ediyoruz sanırım. Eskiden de insanlar ne zor zamanlardan geçmiş; savaşlar, kıtlıklar, açlıklar, intikam, katliam... Kötüler zorluklar hep varmış ve hep var olacak.

İnsan denen varlık zamanı da kirletmiş. Hâlâ ders almamışız yaşananlardan. Bilinçsiz nesiller daha bilinçsiz nesillerin yetişmesine sebep olmuş.

En çok beni üzense İslam’ı öğretemediğimiz ama Müslümanca yaşıyormuşuz (!) gibi örnek olup İslam üzere (!) çocuklar yetiştirmeye çalışmamız... Biz duvara bir delik açmışız birileri gelmiş o duvarı ya tamamen yıkmış ya da aykırı bir şeyle doldurmuş. Sonrasında ise ben Kuran’ı kabul ediyorum deyip içinden seçmece ayetlerle yaşamaya çalışan insanlar türemiş, bu olur bu olmaz diye. Manavdan karpuz mu seçiyoruz sorması ayıp? Modaya uymuyor, yaşam tarzıma uymuyor diye diye hangi ayeti inkâr etmeye devam edeceğiz farkında olmadan.

Biz kendi kitabımızı okumadıkça, anlamadıkça, yaşamadıkça kimden ne bekliyoruz ki! Hz Ömer’in tazeliğini koruyan bir sözünü tekrar aktarmak istiyorum: ‘’İnandığınız gibi yaşamazsanız, yaşadığınız gibi inanırsınız.’’

Yaşadığımız gibi inanmaya çalıştığımızdan işte bu çivileri biriktirme hırsı...

Duayla.

Sibel HASKÖY🌷

28.06.2021/22.57

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar